CCMNapapiirin BetoniHartwallBRPLapin KansaMehiläinenHockey Base OyMTVKivikylän Kotipalvaamo Oy

JOONAS ALANNE - KERRAN ROKILAINEN, AINA ROKILAINEN

JOONAS ALANNE - KERRAN ROKILAINEN, AINA ROKILAINEN

Joonas Alanne, RoKin kokenut hyökkääjä, on seurannut kiekon kulkua jäällä jo kolmen vuoden iästä alkaen. Hänen uransa alkoi Rovaniemellä, missä Alanne kävi läpi kaikki juniorivaiheet.

Aikuistuttuaan Alanne siirtyi Jyväskylään, mutta palasi takaisin kotikaupunkiinsa armeijan jälkeen. Miesten joukkueessa Rovaniemellä hän aloitti ammattilaisuransa, joka vei hänet Kajaaniin, Heinolaan ja lopulta Pelicansin Liiga-joukkueeseen.

- Viisi vuotta pelasin Pelicansissa, jonka jälkeen suuntasin Japaniin. Siellä kuitenkin koronapandemia katkaisi kauden ja palasin Suomeen, muistelee Alanne.

Tämän jälkeen Alanne pelasi Ruotsissa ja Ranskassa, ennen kuin palasi jälleen Rovaniemelle.

RoKiin on aina mukava palata

Alanteen ura on ollut täynnä huippuhetkiä, mutta yksi erityisen merkittävä saavutus on ollut ensimmäinen Mestis-nousu RoKin kanssa. Alanteen urahaaveet liittyvät vahvasti jääkiekkoon, mutta pelaamisen lisäksi myös muita rooleja on pohdittu.

- Jopa valmentajan ura on käynyt mielessä. Kaikki mahdollisuudet tulevaisuudessa ovat vielä auki, tuumii Alanne.

Jääkiekkoura kuljettaa pelaajia usein ympäri Eurooppaa ja jopa maailmaa. Jokaiselta reissulta jää jotain mieleen.

- Ulkomailla pelaaminen on tuonut minulle arvokkaita kokemuksia. RoKiin on kuitenkin aina hyvä fiilis palata, kertoo Alanne.

Ystävät ja perhe tekevät koti-Suomeen paluusta aina miellyttävän. Kotimaastaan Alanne nostaa esiin myös yhden asian, jota hän ulkomailla asuessaan kaipasi.

- Suomen talvi. Sitä arvostan erityisen paljon, toteaa Alanne.

Kopissa Alanne ei ole se kovaäänisin, mutta hän pyrkii hoitamaan omat hommansa mahdollisimman hyvin.

- Nuorten pelaajien energia pitää myös kokeneemmat konkarit varpaillaan ja valmiina kilpailuun, naurahtaa Alanne.

Alanteen jääkiekkopolun taustavoimina ovat toimineet hänen vanhempansa, joiden tuki on ollut korvaamatonta hänen uransa rakentamisessa. Nykyään samaa roolia täyttää hänen vaimonsa.

- Vaimo sparraa minua innokkaasti uusia saavutuksia kohti, kiittelee Alanne.

Kehut ja kritiikki yhtä arvokasta palautetta

Valmistautuessaan otteluun Alanne luottaa tuttuihin rutiineihin, jota hän on noudattanut jo useita vuosia.

- Hallille tulo, kahvitauko, valmentajan kanssa juttelu, lämmittely ja musiikilla latautuminen ovat osa rutiiniani. Ei tarvita mitään kikkakolmosia, kertoo Alanne.

Kokenut hyökkääjä osaa suhtautua tärkeiden otteluiden tuomiin paineisiin tyyneydellä.

- Paineita puretaan keskittymällä siihen, mitä tekee. Jos on tarvetta, voi mahdollisista paineista keskustella jonkun kanssa, kertoo Alanne.

Avainasemassa kehittymiseen pelaajana niin kaukalossa kuin henkisellä tasolla on palaute, jota saadaan valmentajalta ja joukkuekavereilta. Rakentava palaute on Alanteelle tervetullutta.

- Otan sekä kehut että kritiikin vastaan yhtä arvokkaina. Molemmat auttavat minua tunnistamaan vahvuuteni ja kehityskohteeni, tuumaa Alanne.

Pitkän uran maailmalla tehnyt rovaniemeläinen on tyytyväinen polkuunsa, ja nuorelle itselleen hän antaisi vinkin jatkaa valitsemallaan tiellä.

- Pidä kiinni itseluottamuksesta ja jatka samaa rataa. On todella tärkeää aina muistaa arvostaa sitä, missä juuri nyt on, painottaa Alanne.

Kauden ulkopuolella Alanne huolehtii kunnostaan polkupyörän selässä, juoksupoluilla, golfkentillä ja kuntosalin laitteiden keskellä.

Ulkomailla kielimuuri joukkuehengen haasteena

Joukkuehengen ylläpitämisessä Alanne korostaa huumorin tärkeyttä.

- Sellaista päivittäistä huulenheittoa ja kevyttä piikittelyä on jengin puheet täynnä. Tärkeää on se, että voi olla oma itsensä ja pitää hauskaa, kertoo Alanne.

Rovaniemeläisjoukkueen yhteishenki on tunnetusti vahva, ja Suomessa joukkuehenki lujittuu luonnostaan. Ulkomailla pelatessaan Alanne huomasi kuitenkin poikkeavan seikan joukkuehengessä.

- Ulkomailla on pelaajia eri maista, ja joskus kielelliset haasteet voivat luoda yhteisöllisyyteen pieniä kuiluja pelaajien välille, pohtii Alanne.

Pitkillä pelimatkoilla Alanne kuluttaa aikaa kuuntelemalla musiikkia ja katsomalla ohjelmia. Alanne teki myös yhden panostuksen matkamukavuuteen.

- Hankin uuden patjan bussiin, jotta pitkät matkat olisivat mukavampia, naurahtaa Alanne.

Alanteella on faneille lähetettävänä ytimekäs viesti.

- Muistakaa tulla hallille, kun on pelipäivä!