CCMNapapiirin BetoniHartwallBRPLapin KansaMehiläinenHockey Base OyMTVKivikylän Kotipalvaamo Oy

Mestis-kausi 2020-21 päättyi RoKin osalta - Katsaus menneeseen ja tulevaan

Mestis-kausi 2020-21 päättyi RoKin osalta - Katsaus menneeseen ja tulevaan

Keskeytettynä olleen Mestis-kauden jatkamisesta päätettiin keskiviikkona 3.2. Mestis-hallituksen kokouksessa. Kokouksessa vahvistui myös Jääkiekkoliiton kautta jaettavan OKM:n tukirahan seurakohtaiset osuudet. OKM:n tukirahan tarkoituksena oli osaltaan kattaa 1.12. jälkeen syntyneitä tulonmenetyksiä, sekä osaltaan mahdollistaa Mestis-kauden jatkuminen ilman yleisöä pelattuna.

Mestis-kausi 2020-21 päättyy RoKin osalta

Keskiviikon Mestis-kokouksessa ratkesi se, että RoKi joutui vetäytymään kauden lopuista otteluista, jotka tullaan pelaamaan ilman yleisöä. Kauden päättäminen ei vaikuta RoKin mahdollisuuksiin hakea Mestis-lisenssiä tulevalle kaudelle. RoKin lisäksi Savonlinnan Pallokerho ilmoitti vetäytyvänsä sarjasta tämän kevään osalta, ja lisäksi muutama seura harkitsee osallistumistaan vielä huomiseen asti.

- Helmi- ja maaliskuussa pelaaminen olisi aiheuttanut meille noin 120 000 euron lisäkustannukset. Emme odottaneet, että tuki kattaisi täysimääräisesti toiminnan käynnistämisestä aiheutuvia lisäkustannuksia, vaan olimme määrittäneet tänään ilmoitetun tuen osalta raja-arvoksi 80 000 euroa. Eli käytännössä olisimme olleet valmiit kantamaan noin 40 000 € lisätappion loppukauden osalta. Nyt ilmoitettu meille kohdistuva tuki jäi reiluun puoleen meidän ennalta määrittämästä raja-arvosta, mikä olisi ollut liian iso lisätappio kannettavaksi, RoKin toimitusjohtaja Pekka Kankaanranta sanoo.

- Kokonaisuus huomioiden Mestikselle kohdistui ehkä jopa ennakoitua suurempi tuki OKM:ltä, joka oli positiivinen asia sarjan ja suurimman osan joukkueista kannalta. Myös meillä toivo kauden jatkumisesta vahvistui, kun Mestikselle kohdistuva tuen kokonaissumma tuli tietoon. Omalta osaltamme olemme kuitenkin toimintamme mittakaava huomioiden pettyneitä niihin jakoperusteisiin, joilla tuki kohdennettiin seuroille. Tämän myötä tuesta meille jyvitetty osuus olisi jäänyt aivan liian pieneksi, mikäli olisimme jatkaneet kautta, eikä kauden jatkaminen sen myötä ollut meidän kannalta mahdollista. Kauden päättyminen on iso pettymys monellakin tapaa, mutta tämä ratkaisu oli kannaltamme ainoa mahdollinen vaihtoehto, Kankaanranta jatkaa.

Joukkueen tilanne

RoKin joukkue on ollut lomautettuna tammikuusta lähtien. Lomautettuna pelaajien on ollut mahdollista irtisanoa pelaajasopimus ja siirtyä jatkamaan kautta muualle. Peräti seitsemän pelaajaa olikin jo tammikuun aikana siirtynyt ulkomaille. Lisäksi on mahdollista, että muutamia pelaajia löytää vielä pelipaikan loppukauden ajaksi. Neljällä pelaajalla on ollut myös mahdollisuus pelata RoKin U20 SM-joukkueen pelejä.

- Tilanne on tottakai erittäin ikävä pelaajien kannalta. Hieno juttu kuitenkin, että jo useampi pelaaja on löytänyt uuden pelipaikan. Uskon, että vielä muutamia pelaajia tulee siirtymään muihin joukkueisiin joko Suomessa tai ulkomailla. Lisäksi omilla nuorilla on tietysti mahdollisuus olla U20 -joukkueen apuna. Tämän myötä ilman pelejä jäävien pelaajien määrä tullee jäämään suhteellisen pieneksi, vaikka jokainen ilman pelipaikkaa jäävä pelaaja on liikaa. Lisäksi paikkakunnalle jäävillä pelaajilla on halutessaan mahdollisuus jatkaa harjoittelua urheiluakatemiatoiminnan kautta, Kankaanranta sanoo.

Tietoa tulevasta kaudesta ja taloustilanteesta

Pelien loppuminen ei vaikuta RoKin suunnitelmiin tulevan kauden osalta. Seura aikoo haastavasta kaudesta huolimatta hakea Mestis-lisenssiä kaudelle 2020-21 normaalisti.

Ennen koronaviruksen vaikutusta seuran toiminta ja talous oli nousujohteisessa kurssissa. Tilikauden 2018-19 tulos oli positiivinen, ja samoin tilikauden 2019-20 tulos olisi ollut positiivinen ilman koronan ja syksyn 2019 Lappi Areenan käyttökatkoksen aiheuttamaa negatiivista vaikutusta. Lopputulemana tilikaudesta 2019-20 oli olosuhteisiin nähden suhteellisen maltillinen -27 000 euron liiketappio, ja rahoituskulujen jälkeen muodostuva tilikauden tulos jäi -46 000 euroa tappiolliseksi. Liikevaihto oli vuonna 2020 päättyneellä tilikaudella 553 000 €. Liikevaihtoon ei sisälly otteluiden kioski- ja ravintolamyynnit, sillä seurayhteisöön kuuluva Rovaniemen juniorijääkiekon tuki ry vastaa otteluiden kioski- ja ravintolamyynneistä.

- Edellisten tilikausien tulokset kertovat siitä, että olemme saaneet toimintamme normaaleissa oloissa kannattavaksi. Myös viimeisin, eli vuonna 2020 päättynyt tilikausi oli tappiollisesta tuloksesta huolimatta olosuhteisiin nähden positiivinen. Tilikauteen kohdistui poikkeuksellisia tulonmenetyksiä. Syksyn 2019 areenan käyttökatkos oli meille merkittävä takaisku, sekä lisäksi keväältä 2020 jouduimme perumaan turistiryhmille toteutettavia ohjelmapalveluita, mitkä painoivat tuloksen lievästi miinukselle. Vastaavasti yhteistyökumppaniemme määrä ja yritysmyynti kasvoi jo viidettä vuotta peräkkäin. Olemme vuosittain saaneet kehitettyä yrityksille suunnattua myyntiä ja palvelutarjontaa, minkä edelleen kehittäminen on tärkeä painopistealue jatkossakin, Kankaanranta sanoo.

- Käynnissä olevan tilikauden liikevaihto laskee hyvin merkittävästi, ja myös tulos painuu kauden aikana olleista koronavaikutuksista johtuen luonnollisesti tappiolliseksi. Taloustilanteemme on erittäin haastava, mutta pystymme kuitenkin valmistautumaan tulevaan kauteen suhteellisen normaalisti, Kankaanranta ennakoi.

Joukkue muuttuu, mutta lappilaisuudesta halutaan pitää kiinni

Tulevan kauden valmistelut ovat olleet käynnissä jo hyvän aikaa.

- Ensi kauden joukkueeseen tulee olemaan varmastikin aiempaa isompi vaihtuvuus. Tämä johtuu osaltaan luonnollisista syistä, sillä osa pelaajista saa mahdollisuuden hypätä ylempiin sarjoihin, ja osa suuntaa ulkomaille. Lisäksi aina on pientä viilaamista monessakin asiassa, mikä tuo mukanaan myös muutoksia. Meillä on paljon pelaajia kartoituksessa, mutta on todennäköistä että joukkueen runko tulee tarkentumaan vasta myöhemmin keväällä. Lappilaisuus on meille erittäin tärkeä arvo. Haluamme pitää kiinni siitä, että jatkossakin mahdollisimman moni paikallinen nuori saa mahdollisuuden tavoitella pelipaikkaa edustusjoukkueesta, Kankaanranta sanoo.

RoKi kiittää kannattajiaan ja yhteistyökumppaneita vahvasta tuesta

Kannattajat ovat olleet seuran tukena hienosti viime vuosina, ja kuluvalla kaudella tuen merkitys on entisestään korostunut. Tälläkin kaudella Lappi Areenalla pelejä seurasi eniten yleisöä koko sarjassa, ja lisäksi kannattajat tarjosivat vahvan panoksen tukikampanjan merkeissä. Tukikampanjan merkitys on ollut äärimmäisen tärkeä muiden tulovirtojen tyrehtyessä.

- Olemme kannattajille erittäin kiitollisia hienosti onnistuneesta tukikampanjasta ja sen ohessa käynnissä olevasta osakeannista. Tukikampanja on joulukuusta alkaen mahdollistanut kassan riittävyyden tärkeimpien velvoitteiden hoitamiseen toiminnan ollessa keskeytettynä. Sen merkitystä ei voi liikaa korostaa - se on ollut äärimmäisen tärkeä muun liikevaihdon laskiessa marginaaliseksi. Yhteensä tukikampanjaan ja 30.4. asti voimassa olevaan osakeantiin on osallistunut jo peräti 800 henkilöä. Lisäksi haluamme kiittää kaikkia meitä tukeneita yrityksiä arvokkaasta tuesta ja yhteistyöstä, Kankaanranta kiittelee.

- Tukikampanjan ohella kevät-talven suunnitelmissa on käynnistää jälleen aiempina vuosina hienosti toteutunut kausikorttihaaste, joka onnistuessaan tarjoaa hyvän selkänojan myös tulevan kauden valmisteluihin. Toivon, että vajaaksi jääneestä kaudesta huolimatta kannattajamme ovat kiinnostuneita hankkimaan edullisen kausarihaastekortin myös tulevalle kaudelle. Haastavasta tilanteesta johtuen kausikorttihaasteen merkitys on nyt tärkeämpi kuin ehkä koskaan. Haluamme tarjota luonnollisesti parhaan mahdollisen vastineen kausikortin haltijoille. Uskomme, että tulevasta kaudesta tulee jälleen elämyksellinen kokonaisuus koronakauden pettymyksen jälkeen, Kankaanranta sanoo.

Kuva: Toni Eskelinen