CCMNapapiirin BetoniHartwallBRPLapin KansaMehiläinenHockey Base OyMTVKivikylän Kotipalvaamo Oy

Lapin yliopiston Arktinen Muotoiluprojekti oli isossa roolissa päättyneen kauden mediatuotannoissa

Lapin yliopiston Arktinen Muotoiluprojekti oli isossa roolissa päättyneen kauden mediatuotannoissa

Lapin yliopisto ja RoKi ovat tehneet jo useamman vuoden ajan yhteistyötä liittyen RoKin tarvitsemiin isompiin mediatuotantoihin. Samalla RoKi on toiminut projektin kautta oppimisympäristönä yliopisto-opiskelijoille.

Vuosien mittaan Arktinen Muotoiluprojekti -kurssin puitteissa on koottu useita erilaisia projektiryhmiä erilaisten organisaatioiden ja tapahtumien tarpeisiin opiskelijoiden toiveiden ja tilaajien tarpeiden perusteella. RoKin projektiryhmässä on tänä vuonna ollut kuusi opiskelijaa, jotka ovat tehneet esimerkiksi pelaajakuvauksia, mainoskuvauksia ja videoanimaatioita. Päättyneellä kaudella yliopiston mediatiimi on toteuttanut mm. kotipelien alussa mediakuutiolla pyörivän introvideon ja pelaajaesittelyt.

-Mediakuutio toi tähän kauteen oman mausteensa, ja siellä nähdyt sisällöt olivat myös näkyvin osa projektiryhmän tuotoksista introvideon ja videoanimaatioiden muodossa. Haluamme kiittää jälleen Lapin yliopistoa ja erityisesti projektiryhmän jäseniä mahtavasta työstä. Kokonaisuutena yhteistyössä parasta on kuitenkin ollut seurata aiempien vuosien projektiryhmäläisten polkua projektin jälkeen. Osa on työllistynyt osittain RoKin kautta projektin jälkeen ja lähes kaikki ovat jo ennen valmistumistaan löytäneet oman reittinsä työelämään joko työntekijöinä tai yrittäjinä. Tästäkin ryhmästä löytyy todellisia ammattilaisia omille suuntautumisalueilleen, RoKin toimitusjohtaja Pekka Kankaanranta sanoo.

Juho Kähkönen, Audiovisuaalinen mediakulttuuri

-Näin RoKin tarjoamassa projektissa kaikista eniten tarjottavaa juurikin mediaopiskelijalle. Tämän lisäksi opiskelualani yhdistäminen kiinnostukseeni jääkiekkoa kohtaan on tehnyt projektista erittäin mielenkiintoisen ja opettavaisen.

-Olen opiskellut Lapin yliopistossa muun muassa liikkuvaa kuvaa sekä multimediaa, joista oppimaani olen päässyt hyödyntämään monipuolisesti RoKin kanssa työskennellessä. Pääasiassa olen tässä projektissa työstänyt ääntä, kuvannut sekä editoinut. On hienoa, että RoKi antaa Lapin yliopiston opiskelijoille mahdollisuuden päästä näyttämään oppimiaan taitojaan.

Jutta Jurmu, Audiovisuaalinen mediakulttuuri

-Jääkiekosta urheilulajina olen ollut kiinnostunut jo pitkään, mutta päädyttyäni media-alalle olen ollut entistä enemmän kiinnostunut siitä työstä, joka tehdään lajin kulissien takana. RoKin projektiryhmä tuntui loistavalta mahdollisuudelta laajentaa omaa osaamista ja tutustua toisenlaiseen näkökulmaan urheilusta.

-Tässä projektissa olen istunut niin leikkauspöydän ääressä kuin seissyt kameran vierellä ohjaajana tai haastattelijana. Oma vahvuusalueeni on aina ollut kirjoittaminen ja tarinankerronta, joten visuaalisen narratiivin rakentaminen on minulle erityisesti lähellä sydäntä.

Sara Aarni, Vaatetussuunnittelu

-Opiskelen Lapin yliopistossa vaatetussuunnittelua kolmatta vuotta. Tämän lisäksi suoritan palvelumuotoilun sivuaineopintoja ja olen kiinnostunut markkinoinnista. Hain mukaan juuri tähän projektiin koska ajattelin oppivani tässä eniten uutta, sillä tämä projekti on aika kaukana omasta alastani. Jääkiekon parissa olen ollut koko ikäni perheenjäsenen harrastuksen myötä, joten RoKi yhteistyökumppanina oli myös mieluinen. Tässä projektissa olen pääasiassa toiminut yhteyshenkilönä sekä projektipäällikkönä. Ryhmäni mukaan yksi tittelini on ollut toimia myös “järjen äänenä”. Kuluneen projektin aikana olen saanut oppia valtavasti uutta ja on ollut ilo päästä työskentelemään RoKin kanssa.

Jasmin Tuovila, Audiovisuaalinen mediakulttuuri

-Mediatieteen ja muotoilun perusopintojen lisäksi opintotaustaa löytyy liikkuvasta kuvasta, multimediasta ja tulevaisuudentutkimuksesta. Tämän projektin aikana olen työstänyt kirjallisia suunnitelmia, dokumentoinut projektin etenemistä, seurannut pelejä kamera olalla ja istunut editointikopin pimeydessä. Lisäksi kuvausten aikana on tullut tehtyä jotain mihin aina käsiparia on sattunut tarvitsemaan.

-Hain RoKin projektiryhmään, koska halusin saada uudenlaista näkökulmaa mediatyöskentelyyn. Jääkiekko on myös yksi niistä urheilulajeista, joita tulee seurattua vapaa-ajalla, joten projektin aihealuekin oli kiinnostava. Vastaanotto oli lämmin niin RoKin johdon kuin pelaajienkin puolesta ja on ollut mukava olla heidän toiminnassaan mukana tällä kaudella.

Janne Jakola, Audiovisuaalinen mediakulttuuri

-Hain kaikista tarjolla olleista muotoiluprojekteista juuri RoKin projektiryhmään, koska paikallisena yrittäjänä koen, että tällaisesta projektista on itselleni eniten hyötyä. Kiinnostus jääkiekkoon ja sen ympärillä pyöriviin mediaulottuvuuksiin olivat myös ratkaiseva tekijä.

-Mediatieteen ohella olen sivuaineina opiskellut liikkuvaa kuvaa ja multimediaa. Vahvuuteni ovat valo- ja videokuvauksen alueella, ja tässä projektissa minut on nähty usein kameran takana sekä leikkauspöydän ääressä. Myös sisällölliset ratkaisut, ohjaaminen ja visuaalinen tarinankerronta ovat minulle läheisiä ja tärkeitä asioita.

Ilari Peltola, Audiovisuaalinen mediakulttuuri

-Muotoiluprojekti yhteistyössä RoKin kanssa on ollut loistava mahdollisuus saada katsaus aidoista oman alani työtehtävistä. Monimuotoisuus, on se termi, jolla tätä yhteistyötä kuvailisin. On ollut hienoa yhdistää juuri jääkiekon vauhtia ja meininkiä luovalla tavalla erilaisten mediasisältöjen tuottamiseen.

-Tässä projektissa olen päässyt osaksi tiimityötä, jossa olemme yhdessä suunnitelleet multimediallisia ratkaisuja ennalta määritettyjen vaatimusten pohjalta. Konkreettisesti olen ideoinut, kuvannut, leikannut ja ratkaissut ongelmia. Olen saanut toimia hyvässä ryhmässä mielestäni kovimman Mestis-seuran kanssa.