CCMNapapiirin BetoniHartwallBRPLapin KansaMehiläinenHockey Base OyMTVKivikylän Kotipalvaamo Oy
RoKi Hockey
RoKi Hockey

LAURI HEINO EI PELKÄÄ SUORAA PUHETTA - HAASTATTELUSSA LAURI HEINO

Kuva: Matias Toropainen
Kuva: Matias Toropainen

Laitahyökkääjä Lauri Heino ei pelkää suoraa puhetta: ”Ehkä olen vähän suunsoittaja ja rääväsuu jäällä, ja yritän päästä vastustajan ihon alle”

Kolmatta kauttaan RoKin riveissä pelaava Lauri Heino on tullut tutuksi kannattajilleen Rovaniemellä. Puhelias laitahyökkääjä kehuu rovaniemeläisjoukkueen yhteishenkeä ja arvostaa suoraan annettua palautetta.

Lahtelaissyntyinen Lauri Heinon ura on kulkenut monelle Mestis-pelaajalle tavalliseen tapaan. Juniori-iässä Heino pääsi kokeilemaan, millaista on vetää päälleen, niin nuorisomaajoukkueen pelipaita kuin liigajoukkueenkin paita. Lopulta Heinon tie vei Mestikseen.

-
Ehkä en osannut käyttää oikeaa hetkeäni näytön paikkaan, jotta olisin ponnistanut vielä pidemmälle urallani, Heino pohtii.

Kevät on monen muun jääkiekkoilijan tapaan myös Heinon lempiaikaa kaudesta. Playoff-pelit sytyttävät laitahyökkääjää enemmän, vaikka pudotuspeleihin valmistautuminen ei juurikaan eroa runkosarjapeleistä.

-
En valmistaudu suuriin otteluihin eri tavalla kuin muihinkaan peleihin. Tietenkin kevään auringonpaisteessa pelatut pelit, joissa on panosta mukana, sytyttävät henkisesti enemmän kuin marraskuun tiistai-illan runkosarjaottelut, Heino kuvailee.

Kesäisin Heino pystyy ylläpitämään fyysistä kuntoaan toisen työnsä ansiosta.

-
Viime kesän olin töissä raksalla, joka on fyysistä työtä. Opiskelen ammattikorkeassa rakennusinsinööriksi, joten olin oman alani töissä.

Kaksi RoKin riveissä voitettua Mestis-pronssia kuuluvat Heinon uran kohokohtiin, vaikka finaalipaikka olikin toiveissa molempina vuosina. Myös kaudella 2018–2019 Lahden Pelicansin riveissä tehty liigadebyytti on jäänyt Heinon mieleen.

-
Pelasin liigadebyyttini kotiyleisön edessä loppuunmyydyllä Isku Areenalla. Hyvät muistot jäivät, vaikka peli hävittiinkin. Myös U18-pelit maajoukkueessa olivat hienoja kokemuksia, oli kiva vetää Leijona-paita päälle, Heino muistelee.

Suoraa puhetta kaukalossa ja kopissa

Heinon ei tarvitse miettiä omaa panostaan pukukopissa kauaa.

-
Olen aika suupaltti ja tykkään kertoa jätkien kanssa tarinoita, Heino naurahtaa.

Heino on omien sanojensa mukaan pidetty pelaaja vain omien joukkuekavereidensa keskuudessa. Vastustajat eivät liiemmin piittaa Heinon tyylistä kaukalossa.

-
Ehkä olen vähän suunsoittaja ja rääväsuu jäällä, ja yritän päästä vastustajan ihon alle.

Pelaajien ammattitaitoa kaukaloissa annettujen näyttöjen lisäksi osoittaa se, että kaukalon tapahtumat pystytään unohtamaan koppiin poistuttaessa. Ottelun jälkeen kaunaa ei kanneta.

-
Se mitä jäällä tapahtuu, on oma maailmansa. Ihan sama mitä siellä tulee sanottua, pelin jälkeen voi kuitenkin käytävällä heittää juttua muiden kanssa, Heino kertoo.

Kiusallista tilannetta ei synny edes silloin, kun aiemmin eri joukkueissa pelanneet, verbaalisesti yhteen ottaneet pelaajat istuvatkin samassa pukukopissa joukkuekavereina.

- Yleensä pahimmat suunsoittajat ovat samantyylisiä henkilöitä kopissa, ja samassa joukkueessa ollessa tulen heidän kanssaan jopa parhaiten toimeen.

Vaikka kaukalossa Heinon puheiden on tarkoitus kuumottaa vastustajaa, arvostaa hän suoraa puhetta myös oman joukkueensa sisällä. Jos valmentajalla on sanottavaa Heinon suorituksesta, hän kuulee sen mieluiten kiertelemättä.

-
Palautetta voi antaa niin monella tapaa. On vanhan liiton haukkumista ja on rakentavaa palautetta. Minulle on sattunut uralle aina valmentajia, jotka sanovat myös kritiikin suoraan, ja tykkään siitä, Heino toteaa.

Heino jakaa palautetta mielellään myös eteenpäin joukkuekavereilleen. Hänen mukaansa kukaan ei ota palautteesta itseensä, vaan kaikki osaavat suhtautua tilanteeseen ammatillisesti. Palautetta muille Heino antaa kuitenkin vain silloin, kun kokee itse antaneensa kaikkensa pelille.

-
Jos teen kaiken itse niin hyvin kuin mahdollista, voin antaa palautetta myös muille, mutta jos itse vedän homman vihkoon, en ole oikeutettu sanomaan muille mitään. Oma homma tulee olla kunnossa ensin, Heino pohtii.

Joukkueen yhteishenki kasvaa pelimatkoilla

Rovaniemeläisjoukkueen kaikki vieraspelimatkat ovat pitkiä maantieteellisten välimatkojen vuoksi. Joukkue viettää aikaa tiiviisti yhdessä aina, kun pelivarusteet pakataan bussin takakonttiin ja ajomatka alkaa. Matkoilla joukkue viettää useita päiviä yhdessä niin bussissa kuin hotelleissa.

Kolmatta vuotta RoKissa pelaavan Heinon mielestä vieraspelimatkat kohottavat yhteishenkeä.

-
Missään joukkueessa ei ole vielä ollut huonoa yhteishenkeä, mutta täällä yhtenäisyys ja joukkuehenki ovat vielä ekstrasti parempia. Olemme niin paljon yhdessä, että läheiset välit syntyvät ihan luonnostaan.

Matkoilla joukkue viettää useita päiviä yhdessä niin bussissa kuin hotelleissa.

-
Kun lähdetään keskiviikkona etelään ja tullaan sunnuntaina aamuyöstä takaisin ja kaikki aika vietetään yhdessä bussissa tai hotellissa, niin kyllä sitä alkaa tuntemaan jo toisensa, Heino pohtii.

Bussissa useiden tuntien pituiset matkat voivat puuduttaa, ja kaikki joutuvat keksimään viihdykettä matkan ajaksi. Heino viihtyy parhaiten bussin takaosan korttiringissä.

-
Välillä katson sarjoja tai teen kouluhommia. Fiksumpaa olisi käyttää enemmän aikaa opiskeluun, mutta mieluummin pelaan korttia muiden kanssa kuin istun yksin kuulokkeet korvilla opiskelemassa, naurahtaa Heino.

Loppuun vielä tiukka kysymys. Lauri Heino, kuka joukkueestasi lähtee viimeisenä hallilta?

- Sami Suni, ehdottomasti. Suni polkee pyörää varmaan tunnin verran vielä sen jälkeen, kun muut ovat jo lähteneet.