CCMNapapiirin BetoniHartwallBRPLapin KansaMehiläinenHockey Base OyMTVKivikylän Kotipalvaamo Oy

PORISTA SAAPUNUT KOLMIKKO EEMELI VIRTANEN, EERO NIEMI JA ROMI HUUNONEN NAUTTII LAPPILAISYLEISÖN EDESSÄ PELAAMISESTA

PORISTA SAAPUNUT KOLMIKKO EEMELI VIRTANEN, EERO NIEMI JA ROMI HUUNONEN NAUTTII LAPPILAISYLEISÖN EDESSÄ PELAAMISESTA
PORISTA SAAPUNUT KOLMIKKO EEMELI VIRTANEN, EERO NIEMI JA ROMI HUUNONEN NAUTTII LAPPILAISYLEISÖN EDESSÄ PELAAMISESTA
PORISTA SAAPUNUT KOLMIKKO EEMELI VIRTANEN, EERO NIEMI JA ROMI HUUNONEN NAUTTII LAPPILAISYLEISÖN EDESSÄ PELAAMISESTA

RoKi sai tällä kaudella riveihinsä kolme nuorta, lupaavaa pelaajaa suoraan satakuntalaisesta liigajoukkueesta, Porin Ässistä. Maalivahti Romi Huunonen, puolustaja Eemeli Virtanen ja hyökkääjä Eero Niemi ovat toimiva kolmikko niin joukkueessa kuin vapaa-ajallakin.

Ensin RoKi teki sopimuksen jo viime kaudella lainalla olleen Romi Huunosen kanssa. Pian koppiin saapui tuttuja kasvoja, kun Huunosen kanssa kaksi kautta Porin Ässissä pelanneet Eemeli Virtanen ja Eero Niemi siirtyivät RoKin riveihin.

Kolmikko tarttui RoKin tarjoamiin sopimuksiin samoista syistä: Rovaniemellä puitteet pelaamiseen ja kehittymiseen ovat kunnossa, ja yleisö on oikeasti kiinnostunut joukkueensa menestyksestä.

- Täällä on kaikki ihan viimeisen päälle. Ihmisiä kiinnostaa, peleissä käy paljon yleisöä, urheiluopisto on hallin vieressä ja puitteet loistavat, kertoo Huunonen.

Entiset RoKilaiset olivat levittäneet satakuntalaisille hyviä kokemuksia RoKissa pelaamisesta. Virtanen empi ensin pohjoiseen lähtemistä.

- Ensin ajattelin, että noin kauas en lähde. Kyselin kuitenkin tutuilta kokemuksia ja kaikki kehuivat seuraa ja kaupunkia. Kaikki kuulosti hyvältä, ja en ole katunut päätöstäni, tuumii Virtanen.

Myös Niemi on samoilla linjoilla.

- Kaikki kertoivat, että täällä voi kehittyä. Rovaniemellä peleissä on paljon yleisöä, ja on aina mukavampi pelata yleisölle kuin tyhjille katsomoille, kiittelee Niemi.

Nuorten pelaajien sopeutumista pohjoiseen kaupunkiin kaukaa kotoa on helpottanut se, ettei matkaan tarvinnut lähteä yksin. Kämppäkavereina asuvat Virtanen ja Niemi jakavat joukkueen lisäksi myös kotinsa keskenään.

- Eemelin kanssa asutaan kimpassa, niin on koko ajan kaveri mukana. Romi taas on näyttänyt meille paikkoja Rovaniemeltä. Tietenkin sopeutumista on auttanut se, kun on pari tuttua kaupungissa, kertoo Niemi.

Huunonen on toiminut mielellään kaupunkioppaana uusille tulokkaille. Arjen pyöriessä jääkiekon parissa on viikonloppuisin mukava viettää aikaa tuttujen kasvojen kanssa.

Erityisesti Virtasen ja Niemen yhteiselo jaetussa asunnossa lähentää jo lapsuudessa tutustuneita nuoria entisestään.

- Eemelin kanssa vietetään kotona paljon aikaa. Tehdään ruokaa ja siivotaan paljon, naurahtaa Niemi.

Kolmikko kehuu koko RoKin joukkuehenkeä hyväksi ja tiiviiksi. Pitkät bussimatkat ja tiiviisti yhdessä vietetyt tunnit pelimatkoilla ovat omiaan yhteishengen kasvuun. Myös ulkopaikkakuntalaisuus yhdistää pelaajia.

- Aika harva pelaaja on Rovaniemeltä kotoisin, joten moni ei tunne kaupungista muita ihmisiä kuin joukkuekaverinsa, toteaa Virtanen.

Niemi komppaa ja lisää, ettei kaukaa tulleiden pelaajien tule käytyä kotona vapaina viikonloppuina.

- Se on tietenkin joukkuehengen kannalta hyvä asia, Niemi lisää.

Lapin lyhyt syksy yllätti satakuntalaiset

Elämästä Lapissa liikkuu useita stereotypioita eteläisemmässä Suomessa varttuneiden kesken. Kolmikko ei tunnista kuulemiaan stereotypioita todeksi, mutta yhdestä asiasta kaikki kolme kertovat yllättyneensä.

- Syksy jäi täällä todella lyhyeksi! Porissa syksy kestää neljä kuukautta, täällä se oli ohi parissa viikossa. Kesän jälkeen siirryttiin suoraan talveen, ihmettelee Niemi.

Huunonen kertoo myös kuulleensa pelotteluja pimeästä ja kylmästä talvesta, mutta ei ole vielä päässyt kokemaan Lapin talven pituutta.

- Enemmän yllätti se, että ei juurikaan tullut mitään isompia yllätyksiä, tuumaa Huunonen.

Opiskelijavetoinen Rovaniemi on kuitenkin pelaajien mielestä yllättävänkin vilkas kaupunki.

- Porissa ei ole niin paljon opiskelijamenoja, mutta täällä katukuvassa näkee alvariinsa opiskelijoita pyörimässä, kertoo Niemi.

Voisiko kolmikko kuvitella jäävänsä Rovaniemelle asumaan pidemmäksi aikaa?

- Vaikea sanoa, kun on ollut täällä vielä niin vähän aikaa. Ehkä lopulta haluaisin kuitenkin palata Poriin, mutta katsotaan, kun täällä ehtii viettää enemmän aikaa, pohtii Virtanen.

Veri vetää myös Niemeä takaisin kotikonnuille.

- Vanhemmat, isovanhemmat ja sisko asuvat Porissa, joten ehkä sinne haluaisin muuttaa joskus takaisin. Koskaan ei voi kuitenkaan sanoa ei koskaan, miettii Niemi.

Huunonen miettii myös eteläisempää Suomea asuinpaikkana, mutta näkee myös Rovaniemessä vaihtoehdon.

- Vähän aikaa olen ollut vasta Rovaniemellä, mutta se on sanottava, että potentiaalia tänne jäämisessä on, summaa Huunonen.

Kolmikko luottaa toisiinsa niin kaukalossa kuin siviilissäkin

Toisinaan pitkään yhdessä pelaaminen voi vaikuttaa positiivisesti kemioihin jäällä. Huunosen, Virtasen ja Niemen kohdalla tilanne on haastavampi, sillä jokainen pelaa eri pelipaikalla. Jotain hyötyä samassa joukkueessa pitkään pelaamisesta nuoret kuitenkin tunnistavat olevan.

- Kun on pelannut samassa joukkueessa, niin tietää mitä on mahdollista saada ja mitä myös saa toisilta joka pelissä, pohtii Huunonen.

Kenttäpelaajat Virtanen ja Niemi voivat hyödyntää kemiaa keskenään hieman tehokkaammin.

- Hyökkäyspäädyssä pystyn lukemaan aika hyvin, mitä Eemeli tekee viivapelissä, toteaa Niemi.

Toisensa tavat ja ajatukset kentällä tuntevat pelaajat osaavat nimetä toisistaan hyviä puolia kentällä.

- Romin kanssa meillä on hyvä kemia, ja alkulämmöissä vetelen paljon kiekkoa Romille. Meillä on siinä niin sanotusti hyvä juttu menossa ja molemmat tietää, mitä toinen haluaa, kertoo Niemi.

Virtasen mukaan Huunonen on omiaan luomaan hyvää ilmapiiriä kentällä.

- Luottamus on rakentunut maalivahtiin, kun pelaa useamman vuoden samassa joukkueessa. Romi puhuu hyvin kentällä ja kehuu, jos joku tekee jotain hyvin, kertoo Virtanen.

Maalivahdin ja puolustajan yhteispeli on tärkeää, ja Huunonen kehuukin Virtasta luotettavaksi.

- Eemeli on jämäkkä puolustaja, ja pystyn aina luottamaan, että hommat hoituvat omassa päässä, sanoo Huunonen.

Myös Niemi kuvaa Virtasta varmaksi pakiksi.

- Eemeli on hyvä puolustamaan ja varma kiekollinen pelaaja. Eemeli on rauhallinen ja tekee hyviä ratkaisuja kiekon kanssa, kehuu Niemi.

Sekä Virtanen että Huunonen antavat Niemelle kunniaa maalintekotaidoista.

- Eero on vahva hyökkääjä, joka omaa maalintekotaitoa ja pystyy pelaamaan joka roolissa, kertoo Virtanen.

Huunonen tietää, mitä Niemeltä voi odottaa.

- Eero on härkämäinen hyökkääjä, ja aina voi odottaa maalia, kun hän hyppää kentälle, sanoo Huunonen.

Kolmikko löytää toisistaan myös yksityiselämän puolella runsaasti kehuttavaa. Virtanen ja Niemi kuvaavat Huunosta positiiviseksi ja luotettavaksi persoonaksi.

- Romi on positiivinen ja luotettava ukko, joka tekee hommansa hyvin. Romi on myös lähes aina iloisella päällä aamulla hallille tullessaan, kehaisee Niemi.

Virtanen yhtyy kehuihin ja lisää Huunosen tuovan kaikille positiivista ilmapiiriä.

- Romi on mukava ja energinen ja luo hyvää, positiivista ilmapiiriä varsinkin ollakseen maalivahti. Romi on itseasiassa yllättävän normaali maalivahdiksi, naurahtaa Virtanen.

Kämppäkaverukset Virtanen ja Niemi yltyvät myös kehumaan toisiaan pienen pohtimistauon jälkeen.

- Olemme Eeron kanssa parhaita kavereita, joten pakkohan se on sanoa, että Eeron kanssa on helppo puhua ja hän on luotettava kaveri. Tullaan erittäin hyvin juttuun, kertoo Virtanen.

Tiivis yhdessäolo on myös Niemen mieleen.

- Eemeli ja minä olemme olleet niin pitkään tosi hyviä ystäviä, että meille on syntynyt hyvä luottamus ja pystymme puhumaan kaikista asioista. Meillä on yhdessä hauskaa oikeastaan aina, kehaisee Niemi.

Myös Huunosella löytyy positiivista sanottavaa Virtanen-Niemi-kaksikosta.

- Eero on luotettava sekä kentällä että kentän ulkopuolella. Hyvä tyyppi ja mukavaa juttuseuraa. Myös Eemeli on luotettava ja hänen kanssaan tulee juteltua enemmän kahdestaan, Eeron kanssa taas enemmän porukalla.

Huunonen löytää Virtasesta ja Niemestä kuitenkin selkeän eroavaisuuden.

- Eero on selvästi Eemeliä äänekkäämpi persoona, jolta tulee välillä suusta ihan mielenkiintoisia värityksiä, naurahtaa Huunonen Niemen ja Virtasen nyökkäillessä myöntyvästi.

Unelmana Keski-Euroopan kaukalot

RoKi on kolmikolle tällä hetkellä oikealta tuntuva ja sopiva seura uralle. Kaikki kolme kuitenkin haaveilevat pelaavansa Mestistä korkeammalla sarjatasolla tulevaisuudessa.

- Unelmani on pelata jääkiekkoa ammatikseen ja elättää sillä tulevaisuudessa perhe. Esimerkiksi jokin Keski-Euroopan kova sarja tai kotimainen Liiga olisi hieno juttu, suunnittelee Niemi.

Virtasella on jääkiekon suhteen samat haaveet.

- Jos jossain eurooppalaisessa pääsarjassa saisi pelata niin, että pystyisi elättämään itsensä ja saisi rahaa vähän sukanvarteen, pohtii Virtanen.

Myös Huunonen näkee itsensä eurooppalaisissa kaukaloissa kiekkoja torjumassa. Hän on ehtinyt pohtia jo jääkiekon jälkeistäkin elämää.

- Kunhan olisi mieluisa ammatti, jolla elättää itsensä ja perheensä. Jääkiekkoilu Euroopan pääsarjoissa olisi tähtäimessä tulevina vuosina, ja kiekkouran jälkeen voisi asettua aloille kotiseudun lähettyville länsirannikolle.

Vaikka eurooppalaiset kaukalot kiinnostavat, myös Rovaniemen Kirnussa tunnelma on korkea illasta toiseen. Miten rovaniemeläisyleisö saa pidettyä tunnelmaa yllä?

- Hallissa on aina hyvä meteli yleisömäärään nähden. Onkohan se sitä lappilaista hulluutta, mistä on kovasti puhetta, naureskelee Virtanen.

Huunonen yhtyy hulluuskommenttiin.

- Turistitkin tykkäävät käydä täällä matseissa, jopa suomalaisia turisteja tulee katsomaan lappilaista hullutta, jatkaa Huunonen.

Niemi kiittelee yleisöä kovasti äänen pitämisestä hallilla.

- Se auttaa meitä pelaajia oikeasti tosi paljon, kun on yleisöä, joka pitää ääntä. Hienoa nähdä, että on paljon jengiä, joita kiinnostaa pelit, Niemi kiittelee.

Huunosen ja Virtasen mielestä hyvä tunnelma yleisön puolelta auttaa huomattavasti myös peliin valmistautumisessa.

- Peli on viihdyttävämpää paikan päällä katsottuna, kun aina jotain sattuu ja tapahtuu. Jokerit-otteluissa halli oli niin täynnä, ettei melkein tarvinnut tehdä edes alkulämpöä, kun oli jo ihan valmis pelaamaan, hymyilee Virtanen.