CCMNapapiirin BetoniHartwallBRPLapin KansaMehiläinenHockey Base OyMTVKivikylän Kotipalvaamo Oy

“ROKI ON KOKO LAPIN JUTTU JA LAPPILAISENA SE LÄMMITTÄÄ SYDÄNTÄ” - HAASTATTELUSSA YLITORNIOLAISET ALEKSI KENTTÄMAA JA ANTON SIKORSKI

Kuvat: Matias Toropainen ja Teemu Kangas
Kuvat: Matias Toropainen ja Teemu Kangas
“ROKI ON KOKO LAPIN JUTTU JA LAPPILAISENA SE LÄMMITTÄÄ SYDÄNTÄ” - HAASTATTELUSSA YLITORNIOLAISET ALEKSI KENTTÄMAA JA ANTON SIKORSKI
Kuvat: Matias Toropainen ja Teemu Kangas


Ylitorniolaissyntyiset Anton Sikorski ja Aleksi Kenttämaa eivät junioreina osanneet kuvitella mahdollisuutta pelata Mestis-tasolla Lapissa. Nyt lappilaiskaksikko iloitsee mahdollisuudesta pelata Rovaniemellä.

- Muistan, kun juniorivuosina puhuttiin siitä, että RoKi on Lapin suurin seura ja pyrkii nousemaan Mestikseen. Oli iso juttu, kun nousu tapahtui ja nyt saa itse pelata täällä, Kenttämaa muistelee.

Molemmat toteavat kotijoukkojen kiinnostuksen pelejä kohtaan olevan suurta erityisesti siksi, että kotipelit pelataan Rovaniemellä.

- Isovanhemmat ja kaverit seuraavat uraa ja pääsevät katsomaan pelejä. Siksikin tuntuu hienolta edustaa RoKia, Sikorski toteaa.

Kenttämaa on samoilla linjoilla.

- Jos pelaisin etelässä, niin kotikylän ihmisillä ei olisi yhtä paljon innostusta seurata Mestis-touhujani kuin nyt, Kenttämaa naurahtaa.

Kenttämaa siivoaa maalinedustaa, ja Sikorski tykkää pitää kiekkoa.

Sikorskin ja Kenttämaan vahvuudet kaukalossa painottuvat selkeästi omiin alueisiinsa: Sikorskilla hyökkäyspäähän ja Kenttämaalla puolustukseen. Sikorski yltyy kehumaan Kenttämaan tiukkaa puolustuspeliä.

- Jos kaveri tulee maalin eteen, niin se ei siellä kauaa viihdy tai ainakin saa mustelmia, kun Aleksi on paikalla. Aleksin ensimmäinen syöttö löytää sinne, minne pitää, puolustuspäässä homma hoituu ja omat äijät eivät huku. Tällä herralla yksinkertainen peli on kaunista, Sikorski summaa.

Kenttämaa haluaisi kehittyä tasaisuuden säilyttämisessä illasta toiseen.

- Hyvän ja huonon päivän ero pitäisi saada mahdollisimman pieneksi. Myös kiekollisessa pelissä on kehittämistä, Kenttämaa pohtii.

Mentaalisella puolella Kenttämaa pyrkii keskittymään aina vain enemmän omaan peliinsä huolimatta muiden ajatuksista. Siinä on kuitenkin vielä kehitettävää.

- Ei pitäisi välittää muiden ajatuksista niin paljoa, pitäisi päästä nopeasti tilanteista yli ja olla ajattelematta, mitä valmentaja miettii, Kenttämaa kertoo.

Myös Sikorski näkee itsellään kehitettävää itseluottamuksen kanssa. Juniorina taitavaa hyökkääjää ei valmentajien palautteet onnistuneet hetkauttamaan, mutta nykyään itseluottamus saattaa rakoilla huonon päivän koittaessa.

- En tiedä mistä se johtuu, mutta parin viime vuoden aikana itseluottamus on ottanut enemmän kolhuja. Pitäisi saada rautainen itseluottamus takaisin, ettei jokaisesta huonosta palautteesta ja ylimääräisestä hälinästä hermostuisi. Vaikka olisi pelannut huonommin, ei se tee automaattisesti huonompaa pelaajaa, Sikorski pohtii.

Sikorski on taitava kiekonkäsittelijä, ja janoaa yhä enemmän tehopisteitä auttaakseen joukkuetta. Erikoiset temput ovat hänen vahvuusalaansa kiekollisena pelaajana. Tämän tietää myös Kenttämaa.

- Anton on yksi sarjan taitavimpia pelaajia ja hänen yksilötaitonsa on aika poikkeuksellinen. En ole tavannut kovin montaa yhtä yksilötaitavaa pelaajaa, Kenttämaa suitsuttaa.

Sikorskilla on taitavien käsiensä lisäksi ymmärrystä pelistä, jonka vuoksi hän osaa luoda tilanteita kentällä ja tekee ratkaisuja pienissä tiloissa nopeasti.

- Lisäksi Antonin laukaus on kuin Auston Matthewsilla, Kenttämaa nauraa.

Itsevarmuuteen kaukalossa ei vaikuta ennen ottelua toistetut rutiinit - ainakaan nykyään. Kenttämaalla tilanne oli aiemmin toinen.

- Nuorempana piti syödä peliä edeltävänä iltana aina Geisha Crunchy, niin peli meni hyvin, Kenttämaa muistelee.

Sikorski on myös noudattanut aterioihin liittyvää rutiinia.

- Joskus edeltävänä päivänä oli syötävä pitsa tai hamppariateria, jotta sai tarpeeksi energiaa. Se taisi tosin mennä tekosyykategorian puolelle, Sikorski vitsailee.

Tiivis porukka pitää yhtä myös vapaa-ajalla

Koppipelaajina sekä Kenttämaa että Sikorski tunnustautuvat äänekkäiksi persooniksi. Yhteishenkeä kasvatetaan hyväntuulisella kuittailulla joukkuekavereiden kesken.

- Jos joku ulkopuolinen kuuntelisi meidän juttujamme, niin voisi ihmetellä, miten ollaan muka kavereita. Mutta sellaista meidän kommunikointimme on ja kaikki on siinä mukana, Sikorski kertoo.

Hyvän yhteishengen puolesta puhuu myös tiivis ajanvietto joukkuekavereiden kesken kaukalon ulkopuolella. Sikorski ja Kenttämaa käyvät muutaman muun pelaajan kanssa yhdessä muun muassa omatoimiharjoituksissa, uimassa ja kuuma-kylmä-hoidossa Santasportilla.

- Ilmeisesti emme näe tarpeeksi toisiamme hallilla, kun pitää vapaa-ajallakin vielä viikoittain nähdä, Kenttämaa tuumaa.

Samoissa aktiviteeteissa käymisen lisäksi kaveriporukka on tekemisissä myös kotisohvilta käsin yhteisen videopeliharrastuksen muodossa.

- Onneksi pleikkaria pelatessa kuuluu vain ääni mutta ei naama näy, kun nähdään muutenkin jo niin paljon, Sikorski kuittailee.

Vaikka vapaa-ajalla kaksikko viettää eniten aikaa joukkuelaisista koostuvan pienemmän porukan kanssa, kehuvat he silti koko joukkueen koppihenkeä.

- RoKissa on aina ollut mahtava yhteishenki ja niin myös tällä kaudella. Tässä vaiheessa kautta yhteishenki ehtii vielä kasvaa, sillä loppukautta kohden tunnelma aina tiivistyy, Kenttämaa kertoo.

Sikorski kertoo hänellä olleen hyvä tuuri, sillä kaikissa joukkueissa yhteishenki on aina ollut hyvä. Hän kuitenkin nostaa RoKin joukkuehengen ylitse muiden.

- Olen viihtynyt todella hyvin Rovaniemellä ja varsinkin hallilla pyörimisestä, olen saanut nauttia lajista. On ollut kivaa ja toivottavasti jatkuu vielä, Sikorski summaa.

RoKi on koko Lapin yhteinen juttu

Pidemmän tähtäimen tavoitteeksi Kenttämaa ja Sikorski nimeävät uralla etenemisen liigatasolle tai ulkomaille. Lähitulevaisuuden uratavoitteet Kenttämaalla ja Sikorskilla taas liittyvät onnistumisiin ja terveenä pysymiseen. Olkapäävammasta kärsinyt Kenttämaa toivoo paluun kaukaloon sujuvan ongelmitta.

- Odotan eniten sitä, että pääsen eteenpäin loukkaantumisesta ja takaisin kiinni peliin. Se on aika lailla sattuman kauppaa, miten peli lähtee kulkemaan loukkaantumisen jälkeen, Kenttämaa pohtii.

Sikorski puolestaan toivoo lunastavansa itselleen asettamat korkeat odotuksensa.

- Tätä kautta on jäljellä vielä kevät jakso, ja odotan, että saisin nautinnon takaisin kaukaloon. Toivon henkilökohtaisia onnistumisia pisteiden ja voittojen myötä, jotta voin olla joukkueelle hyödyksi, Sikorski kertoo.

Kenttämaa ja Sikorski kiittelevät rovaniemeläistä fanikulttuuria, joka lämmittää erityisesti Lapista kotoisin olevan kaksikon sydämiä.

- Rovaniemellä on aina ollut tosi hyvä fanikulttuuri. Sen näkee, että ihmiset välittävät ja heille on tärkeää, että RoKi pärjää. RoKi on koko Lapin juttu ja lappilaisena se lämmittää sydäntä, Kenttämaa kehuu.

Sikorski antaa faneille lupauksen empimättä.

- Vaikka välillä näyttää, että menee huonommin, niin kyllä tämä tästä vielä paranee. Meillä on todella hyvä joukkue ja me menemme pitkälle, sen voin luvata. Tulkaa hallille katsomaan.