CCMNapapiirin BetoniHartwallBRPLapin KansaMehiläinenHockey Base OyMTVKivikylän Kotipalvaamo Oy

Tätä ei saa muualta -dokumentti seuraa RoKin Mestis-jääkiekkolijoiden arkea kaukana parrasvaloista

Tätä ei saa muualta -dokumentti seuraa RoKin Mestis-jääkiekkolijoiden arkea kaukana parrasvaloista

Lauri Heino ja Miika Tiihonen ovat kiertäneet Mestistä vuosien ajan. Millaista on ammattilaiskiekkoilijan arki kaukana Liigan kirkkaista valoista tai palkkakuiteista? Dokumentti seuraa kaksikkoa, kun heidän seuransa Rovaniemen Kiekko taistelee pääsystä pudotuspeleihin.

Rovaniemeläisen Iiro Kerkelän dokumentti on kuvattu kaudella 2021-22, kun Lauri Heino ja Miika Tiihonen pelaavat ensimmäistä kauttaan Rovaniemellä. Molemmat ovat olleet Liigan porteilla, mutta paikan saavuttaminen ei kuitenkaan ole syystä tai toisesta onnistunut.

- Heino ja Tiihonen olivat helppo valinta dokumentin päähenkilöiksi. He ovat kiertäneet Mestistä vuosia, mutta tavoitteena on yhä nousu ylöspäin jääkiekkoilijana. Heillä on kuitenkin kyky asettaa asiat perspektiiviin, kun tie ammattikiekkoilijaksi ei ole ollut pelkkää suoraviivaista etenemistä, ohjaaja Kerkelä sanoo.

Vaikka mediassa on puhuttu vuosien ajan Mestiksen taantumisesta, Heino kuvailee dokumentissa, ettei arki eroa Rovaniemellä Liiga-pelaajien vastaavasta, vaikka resurssit ovatkin pienemmät. Tällä kaudella Mestiksen yleisömäärät ovat jälleen kasvussa koronaa edeltävään aikaan verrattuna, ja Rovaniemellä RoKin otteluita on seurannut keskimäärin yli 1 600 katsojaa.

- Suomalaisissa urheiludokumenteissa on ollut usein sellainen pohjavire, että kyse on elämää suuremmista tarinoista ja sankareista. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se arjen puurtaminen, joka on joskus todella raadollista tavalliseen palkkatyöhön verrattuna ja joskus tarjoaa elämyksiä mistä muiden on vaikea käsittää, vaikka se on ammatti siinä missä muutkin. Molemmat osasivat kuitenkin sanoittaa kameralle, miksi jääkiekko on säilynyt kaikesta huolimatta ammattina, Kerkelä toteaa.

Dokumentti koostuu haastatteluista ja seurantamateriaalista jäähallien uumenista kodin seinien sisälle.

- Vaikka tilanteita seurasikin usein kameran läpi, ei se silti ole mitenkään nautinnollista kuvata vieressä, kun loukkaantumiset vievät pelistä kesken pelin runkosarjan ratkaisuhetkillä.

Dokumentin on ohjannut, kuvannut ja leikannut Iiro Kerkelä, ja se on ollut osa Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin maisteriopintoja. Aiemmin Kerkelä on työskennellyt muun muassa valokuvajaana sekä toimittajana Lapin Kansassa. Tällä hetkellä hän työskentelee freelance-valokuvaajana.

Musiikin elokuvaan on säveltänyt Teemu Haapaniemi ja äänisuunnittelusta sekä äänen jälkitöistä vastaa Juho Kähkönen.

"Tätä ei saa muualta” on katsottavissa C Moressa ja MTV Katsomossa 1.11.2022 alkaen.

Kuva: Iiro Kerkelä